De zeemeermin, een fascinerend mythologisch personage, heeft de mensheid al eeuwenlang geïntrigeerd. Deze half-vrouw, half-vis figuur wordt ook gebruikt in vele oude riten. En natuurlijk is zij een prachtig onderwerp voor het verzamelen in cartofilie onder andere.

De zeemeermin door de mythe

In het Boek Henoch, dat tussen 300 en 100 v. Chr. werd geschreven, worden ze genoemd in de Opstand der Engelen.

Al in de 7e eeuw wordt de zeemeermin genoemd in de Noorse mythologie. Maar de vertellers zijn het er niet mee eens. Voor sommigen is zij Margygr, de reus van de zee, een soort half-vrouw, half-vis zeemonster met een angstaanjagend gezicht. Voor anderen zijn het maagden met een vissenstaart, zoals het beeld dat wij vandaag van hen hebben.

In de Middeleeuwen kwam de zeemeermin regelmatig voor in middeleeuwse bestiaria, beschreven als half mens, half vis, met een kam en een spiegel als attributen.

Maar de populariteit van de zeemeermin werd zeker vergroot door Hans Christian Andersen met zijn beroemde verhaal van “De kleine zeemeermin” in de 19e eeuw. Zij werd het embleem van Kopenhagen en inspireerde de Disney-teams die haar aan het eind van de 20e eeuw nog populairder maakten.

Het wordt ook genoemd in voodoo riten in Haïti.

Van mythe naar werkelijkheid

Christoffel Columbus vermeldt in zijn geschriften dat hij er drie heeft gezien in de buurt van Santo Domingo… Hij heeft ze waarschijnlijk aangezien voor manatees! Deze dieren produceren een lange, monotone kreet die zou kunnen doen denken aan het traditionele lied van zeemeerminnen.

Het blijkt ook dat er foetussen zijn geweest met sirenomelia, een misvorming die tot gevolg heeft dat je maar één been hebt. Dit heeft waarschijnlijk bijgedragen tot de ontwikkeling van de mythe. Deze anomalie laat echter geen overleving toe. Het is dus totaal onmogelijk om een volwassene met sirenomelia te hebben.

Rond de 16e eeuw verschenen pastiches van “gedroogde” zeemeerminnen. Dit zijn zeer bijzondere Aziatische creaties bestaande uit een apenbuste en een grote vissenstaart. Het resultaat is heel verrassend en verre van het zwavelachtige beeld van de zeemeermin!

Vandaag blijft de zeemeermin een aantrekkelijk mythisch personage, dat een aangenaam verzamelobject kan zijn. Vele prentbriefkaarten dragen haar gracieus getekende beeltenis, want zij blijft een schoonheidsfantasie. Ontdek zeemeermin postkaarten te koop op www.delcampe.net

 

 

 

Avatar foto

Geschreven door Héloïse

Een antwoord achterlaten

Your email address will not be published. Required fields are marked *

U kunt gebruik maken van de volgende HTML-tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>